Het is goed om u van te voren voor te bereiden op uw opname. Hoe u dat doet, leest u op deze pagina. Uitgebreide informatie vindt u ook in onze folders: Dagbehandeling/Kort verblijf en Opname.

Opnamedatum afspreken

Na het gesprek met uw specialist spreekt u direct een opnamedatum af op de polikliniek. Hier hoort u wat de gemiddelde wachttijd voor uw behandeling is. U krijgt telefonisch of schriftelijk bericht over de definitieve datum en tijdstip van opname. Voor de exacte tijd belt u één dag voor de opname tussen 13.30 en 15.30 uur met het Opnamebureau, telefoon 010 – 404 33 03.

Kunt u niet komen op de afgesproken datum? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het Opnamebureau via telefoonnummer 010 – 404 33 03. In uw plaats kunnen we een andere patiënt helpen en met u een nieuwe datum afspreken.

Let op: Bent u het afgelopen half jaar bent opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of werkt u met levende varkens of vleeskalveren? Geef dit dan door bij het maken van een afspraak. Het kan zijn dat u drager bent van de MRSA-bacterie.

Pre- operatie polikliniek

Als u een operatie of onderzoek moet ondergaan, krijgt u een vorm van verdoving. Bijvoorbeeld narcose. De verdoving wordt gegeven door de anesthesioloog. Voor u wordt geopereerd verwijst uw specialist u door naar de Pre- operatie polikliniek voor een voorbereidend gesprek met de anesthesioloog.

Voorbereiding op operatie

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor een operatie. Dit betekent dat u een aantal uren voor de operatie niets meer mag eten en drinken. Soms vraagt de specialist u ook om te stoppen met het slikken van bepaalde medicijnen. Daarom is het van belang dat uw specialist en de anesthesioloog weten welke medicijnen u gebruikt. De medewerker van het Opnamebureau legt u uit vanaf welk tijdstip u nuchter moet blijven. Bent u al opgenomen, dan zal de verpleegkundige dit met u bespreken. Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt, omdat de operatie anders niet door door kan gaan.

Wat neemt u mee?

Denk aan het volgende als u wordt opgenomen in het Havenziekenhuis:

 • Inschrijfbewijs van uw zorgverzekeraar, patiëntenkaart van het Havenziekenhuis en een geldig legitimatiebewijs.
 • Naam en telefoonnummer(s) van uw contactpersonen. In verband met de privacy geven we alleen informatie aan u als patiënt en aan de contactpersoon die u heeft doorgegeven.
 • Medicijnen van thuis in de originele verpakking, een recent medicijnoverzicht (maximaal één week oud) van uw apotheek en de naam van uw apotheek. Tijdens uw opname krijgt u al uw medicijnen van het ziekenhuis. Dit is anders geregeld op Dagbehandeling/Kort Verblijf. Stop daarom nooit op eigen initiatief met het gebruik van uw medicijnen, maar overleg dit altijd eerst met uw behandelend arts.
 • Kleding, zoals ondergoed, nachtkleding, badjas, pantoffels met ruwe zool en eventueel gemakkelijk zittende kleding.
 • Mobiele telefoon, deze kunt u in een lockerkastje bewaren.
 • Toiletartikelen, zoals zeep, kam, tandenborstel, tandpasta en scheerartikelen.
 • Iets om u te vermaken, zoals een boek, tijdschrift, spelletje.
 • Dieetlijst, indien u die heeft.
 • Benodigde hulpmiddelen, zoals (lees)bril, hoorapparaat, rollator, stok, rolstoel.
 • Opgeladen chipknip of wat kleingeld.
 • Koptelefoon, oordopjes, oortjes voor radio/televisie.

 

Wat laat u thuis

Waardevolle spullen en teveel contant geld kunt u beter thuis laten. Er lopen iedere dag veel mensen in en uit het ziekenhuis. Het Havenziekenhuis is dan ook niet verantwoordelijk voor het verlies, beschadigen of diefstal van uw spullen. Wilt u toch waardevolle spullen bewaren in het ziekenhuis? Dan kunt u deze bewaren  in een locker in de kamer op de verpleegafdeling.