U wordt binnenkort opgenomen in het Havenziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of ingreep. Als er korte verpleegkundige zorg nodig is, dan wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Soms is het noodzakelijk dat u een paar dagen blijft. U wordt dan opgenomen op de verpleegafdeling Kort verblijf/Heelkunde. Het is goed om u van te voren voor te bereiden op uw opname. Hoe u dat doet, leest u op deze pagina. Uitgebreide informatie vindt u ook in onze folder: Opname.

Opnamedatum afspreken

Na het gesprek met uw specialist spreekt u direct een opnamedatum af op de polikliniek. Hier hoort u wat de gemiddelde wachttijd voor uw behandeling is. U krijgt telefonisch of schriftelijk bericht over de definitieve datum en het tijdstip van opname. Voor de exacte tijd belt u één dag voor de opname tussen 13.30 en 15.30 uur met het Opnamebureau via telefoonnummer 010 – 404 33 03.

Kunt u niet komen op de afgesproken datum? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het Opnamebureau via telefoonnummer 010 – 404 33 03. In uw plaats kunnen we een andere patiënt helpen en met u een nieuwe datum afspreken.

Let op: Bent u het afgelopen half jaar opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of werkt u met levende varkens of vleeskalveren? Geef dit dan door bij het maken van een afspraak. Het kan zijn dat u drager bent van de MRSA-bacterie.

Pre-operatie polikliniek

Als u een operatie of onderzoek moet ondergaan, dan krijgt u een vorm van verdoving. Bijvoorbeeld narcose. De verdoving wordt gegeven door de anesthesioloog. Voor de operatie heeft u een voorbereidend gesprek met de anesthesioloog op de Pre-operatie polikliniek.

Voorbereiding op operatie

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor een operatie. Dit betekent dat u een aantal uren voor de operatie niets meer mag eten en drinken. Soms vraagt de specialist u ook om te stoppen met het slikken van bepaalde medicijnen. Daarom is het van belang dat uw specialist en de anesthesioloog weten welke medicijnen u gebruikt. De medewerker van het Opnamebureau legt u uit vanaf welk tijdstip u nuchter moet blijven. Bent u al opgenomen, dan zal de verpleegkundige dit met u bespreken. Het is belangrijk dat u de instructies goed opvolgt, omdat de operatie anders niet door kan gaan. Bij koorts gaat de operatie of pijnbehandeling meestal niet door. Neem in dat geval contact op met de Pre-operatieve polikliniek (POP) bij een operatie of de Pijnpoli bij een pijnbehandeling om een nieuwe afspraak te maken.

Wat neemt u mee?

Denk aan het volgende als u wordt opgenomen:

 • Inschrijfbewijs van uw zorgverzekeraar, patiëntenkaart van het Havenziekenhuis en een geldig legitimatiebewijs.
 • Naam en telefoonnummer(s) van uw contactpersoon. In verband met de privacy geven we alleen informatie aan u als patiënt en aan de contactpersoon die u heeft doorgegeven.
 • Medicijnen van thuis in de originele verpakking, een medicijnoverzicht van maximaal één week oud van uw apotheek en de naam van uw apotheek. Stop nooit op eigen initiatief met het gebruik van uw medicijnen, maar overleg dit altijd eerst met uw behandelend specialist.
 • Kleding, zoals ondergoed, nachtkleding, badjas, pantoffels met ruwe zool en eventueel gemakkelijk zittende kleding.
 • Mobiele telefoon. U kunt deze bewaren in een lockerkastje op de kamer.
 • Toiletartikelen, zoals een kam, tandenborstel, tandpasta, zeep en scheerartikelen.
 • Iets om u te vermaken, zoals een boek, tijdschrift en spelletje.
 • Een eventuele dieetlijst.
 • Benodigde hulpmiddelen, zoals een (lees)bril, hoorapparaat, rollator, stok en rolstoel.
 • Pinpas of wat kleingeld.
 • Koptelefoon of oortjes voor radio/televisie.

Waardevolle spullen en teveel contant geld kunt u beter thuis laten. Er lopen iedere dag veel mensen in en uit het ziekenhuis. Het Havenziekenhuis is dan ook niet verantwoordelijk voor het verlies, beschadigen of diefstal van uw spullen. Wilt u toch waardevolle spullen meenemen naar het ziekenhuis? Dan kunt u deze bewaren in een locker in de kamer op de verpleegafdeling.

Wat gebeurt er als in het Havenziekenhuis wordt opgenomen, bekijk de video: