Scopiecentrum

Binnen het Scopiecentrum worden verschillende onderzoeken gedaan, naar bijvoorbeeld de maag, darmen, longen of baarmoeder. Denk aan een colonscopie (onderzoek van de dikke darm), gastroscopie (onderzoek van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm) en sigmoïdescopie (onderzoek van het eerste deel van de dikke darm). Het onderzoek wordt uitgevoerd door de longarts, internist of  gynaecoloog.

Wat is een scopie?

Een scopie gebeurt met behulp van een slang met een camera, waarmee de arts in uw lichaam kijkt. Via een monitor ziet de arts of er afwijkingen zijn. Soms wordt direct weefsel afgenomen voor nader onderzoek (een biopt), poliepen verwijderd of een bloeding gestelpt.

Hoe gaat het in zijn werk

De assistente haalt u op uit de wachtkamer en geeft nog enkele tips om het onderzoek zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Doorgaans neemt u op een behandeltafel plaats in een positie die het onderzoek vergemakkelijkt. Bij sommige onderzoeken vragen we u om uw kleding deels uit te trekken.
Na het onderzoek gaat u naar de rustruimte of kunt u direct naar huis. De assistente geeft u uitleg over mogelijke klachten na de scopie of het onderzoek. Ook wordt uitgelegd wanneer u contact moet opnemen met uw arts. De uitslag bespreekt uw specialist of huisarts met u bij een volgende afspraak. Houdt u er rekening mee dat u na bepaalde onderzoeken niet alleen naar huis mag gaan. U krijgt na het onderzoek de gelegenheid om iemand te bellen om u op te halen.

Afspraak maken en locatie(s)

Het Scopiecentrum bevindt zich in het Havenziekenhuis op de 1e etage. Met een verwijsbrief van uw huisarts of specialist kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Interne geneeskunde, Gynaecologie of Longziekten & tuberculose. Lees hier wat u nodig heeft voor uw polikliniekbezoek.

Wat gebeurt er

Hoe ziet het Scopiecentrum van het Havenziekenhuis eruit? Bekijk het fotoverslag:

Wachttijden

Laatst gewijzigd: 09-06-2017

Scopiecentrum
Onderzoek
4 weken
4 weken
4 weken
3 weken

Bekijk de toelichting van de wachttijden en het volledige overzicht van de wachttijden

Team

Folders

Hieronder vindt u de folders van het Scopiecentrum. Om onderstaande folders te kunnen downloaden heeft u Adobe Reader nodig. Op de site van Adobe kunt u gratis Adobe Reader downloaden.