De longarts onderzoekt en behandelt aandoeningen en ziekten van het ademhalingsstelsel: de luchtwegen, longen en ademhalingsspieren. Voorbeelden zijn astma, longontsteking, klaplong, infecties aan de ademhalingswegen en longkanker. Ook mensen die willen stoppen met roken kunnen bij de polikliniek Longziekten & Tuberculose terecht. Binnen het specialisme Longgeneeskunde in het Havenziekenhuis werken drie longartsen. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

  • astma/COPD;
  • slaapgerelateerde ademhalingsproblemen (OSAS);
  • longkanker;
  • tuberculose.
Speciale poli’s

Het specialisme Longziekten & Tuberculose heeft een aantal speciale poli’s en spreekuren:

  • Voor diagnose en behandeling van het Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS) kunt u terecht bij het Slaap- en snurkcentrum aan de Maas. Onze longartsen behandelen slaapapneu effectief met verschillende methoden. Voor een diagnose en de juiste behandeling werken ze nauw samen met de KNO-artsen en neurologen.
  • Patiënten die willen stoppen met roken krijgen individuele begeleiding van de verpleegkundig specialist op de Stoppen-met-roken-poli.
  • COPD en astma zijn longaandoeningen, die niet meer verdwijnen. Wél kunt u uw conditie verbeteren met het longrevalidatieprogramma. Dit is een drie maanden durend intensief proces, waarbij u wordt geholpen door verschillende zorgprofessionals.
  • De longartsen bieden online zorg aan patiënten met astma, COPD en OSAS. Met behulp van ‘COPD online’, ‘Astma online’ en ‘OSAS online’ krijgt u via internet hulp om uw ziekte thuis onder controle te houden. Ook kunt u uw vragen stellen en direct advies krijgen.
  • Mondharmonicatherapie als ademhalingsoefeningen voor COPD-patiënten.

Afspraak maken en locatie(s)

Met een verwijsbrief van uw huisarts of specialist kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Longziekten & Tuberculose via het Afsprakenbureau. Er is iedere werkdag spreekuur en op donderdag avondspreekuur in het Havenziekenhuis. In de maanden juli en augustus is er niet iedere donderdagavond spreekuur. Vraag naar de mogelijkheden bij het maken van een afspraak. Lees hier wat u nodig heeft voor uw polikliniekbezoek.

Behandelingen & onderzoeken

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende behandelingen & onderzoeken.

Wachttijden

Laatst gewijzigd: 09-06-2017

Longziekten en Tuberculose
Behandeling
Polikliniek

Bekijk de toelichting van de wachttijden en het volledige overzicht van de wachttijden

Team