Het Erasmus MC en het Havenziekenhuis hebben hun krachten gebundeld en een gespecialiseerd centrum opgericht voor mensen met problemen aan de darm en/of anus. Bijvoorbeeld darmkanker, de ziekte van Crohn, ontsteking van de dikke darm (colitis), uitstulpingen van de darm (divertikels), stomaproblematiek, fistels, ontlastingsincontinentie, bekkenbodemproblematiek (verzakking van de anus of endeldarm (prolaps) of aambeien (hemorroiden). Het centrum is gespecialiseerd in opsporing en behandeling van darmaandoeningen, zowel met medicijnen als via een operatie. De begeleiding, het onderzoek en de behandeling wordt altijd door een vast team dat speciaal voor darmaandoeningen met elkaar getraind is uitgevoerd.
De operaties vinden plaats in het Havenziekenhuis, de centrumlocatie Erasmus MC en in het Erasmus MC Kankerinstituut, locatie Daniel den Hoed. Het Academisch Darmcentrum garandeert u kwaliteit van zorg. Zo is er veel ervaring met kijkoperaties, waarbij patiënten als regel door twee ervaren darmchirurgen geholpen worden.
Het Academisch Darmcentrum is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jacoba.

Werkwijze

U kunt snel terecht voor een afspraak op de polikliniek bij het Academisch Darmcentrum en ook de afspraak voor een eventueel onderzoek daarna kunnen we op korte termijn inplannen. Het Havenziekenhuis heeft een modern en uitstekend uitgerust Scopiecentrum waar de onderzoeken uitgevoerd worden en ook voor de verdere behandeling bent u in veilige handen. U kunt rekenen op een eigen vaste dokter, een zorgvuldige diagnose, een strak en gedegen behandelschema en goede nazorg. Uitgangspunt is dat de periode tussen diagnose en operatie niet meer dan drie weken bedraagt. Hier kunt u zien hoe wij te werk gaan. Ook buiten kantooruren is er een darmspecialist van het centrum beschikbaar voor eventuele problemen.

Samenwerking

Het Academisch Darmcentrum bestaat uit een team van topspecialisten en verpleegkundigen dat goed op elkaar is ingespeeld en speciaal samen getraind is op het uitvoeren van onderzoek en van niet-operatieve en chirurgische behandeling van darmaandoeningen. De darmchirurgen van het Academisch Darmcentrum worden ondersteund door maag-, darm- en leverartsen van het Erasmus MC. Het Academisch Darmcentrum staat onder leiding van prof. dr. Johan Lange. Iedere patiënt wordt besproken door een breed medisch, in darmaandoeningen  gespecialiseerd team. Hij of zij is onder behandeling bij één darmspecialist, altijd ondersteund door collega’s van het team. In samenspraak met de patiënt bekijkt het team welke behandelmethode het beste bij de patiënt past.

Het Havenziekenhuis maakt deel uit van het netwerk ‘IBD-Zorg Zuidwest-Nederland’. Hierin werken Maag-Darm-Lever-artsen, gespecialiseerd in de zorg aan patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, uit verschillende ziekenhuizen met elkaar samen in het verlenen van uitstekende zorg.Meer informatie over dit samenwerkingsverband en over de IBD-zorg vindt u op www.ibd-zorg.nl.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Academisch Darmcentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis houdt zich ook bezig met wetenschappelijk onderzoek. Doel van de onderzoeken is om de behandelmogelijkheden van darmkanker en de veiligheid rondom operaties verder te verbeteren. Zo wordt er nu gewerkt met beeldopnames tijdens darmoperaties om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan dat gericht is op een spoediger herstel na de operatie en een nog kleinere kans op problemen na de operatie.

Afspraak maken en locatie(s)

Met een verwijsbrief van uw huisarts of specialist kunt u een afspraak maken via de polikliniek MDL van het Erasmus MC of via de polikliniek in het Havenziekenhuis. Er is iedere werkdag spreekuur in het Havenziekenhuis. Lees hier wat u nodig heeft voor uw polikliniekbezoek of bekijk onze wachttijden.

Wat gebeurt er

Hoe verloopt het bezoek? Bekijk het fotoverslag:

Wachttijden

Laatst gewijzigd: 09-06-2017

Academisch Darmcentrum
Behandeling
Polikliniek

Bekijk de toelichting van de wachttijden en het volledige overzicht van de wachttijden

Team

Folders

Hieronder vindt u de folders van het specialisme Chirurgie. Om onderstaande folders te kunnen downloaden heeft u Adobe Reader nodig. Op de site van Adobe kunt u gratis Adobe Reader downloaden.