Naar nieuwsoverzicht

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief.
Hierdoor kunnen sommige gegevens verouderd zijn.

26 november 2010

De heer dr. David Overbosch, internist, infectioloog en directeur van de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam, heeft op 26 november een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor zijn bijzondere verdiensten in de gezondheidszorg. David Overbosch werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau tijdens het 23e Havensymposium van de Travel Clinic in het WTC in Rotterdam.

Dr. Overbosch staat zowel nationaal als internationaal hoog aangeschreven als expert op het gebied van tropische infectieziekten en reizigersziekten. Hij is nauw betrokken bij het risicomanagement bij ernstige epidemieën zoals SARS, Vogelgriep en Afrikaanse koortsen als Lassa en Ebola.
Ook is hij een veelgevraagd spreker voor diverse (inter)nationale congressen en de media komen met vragen over reizigersziekten vaak bij dr. Overbosch terecht. In zijn wekelijkse column als Tropendokter  bij de Wereldomroep wijst hij de radioluisteraars op de gezondheidsrisico’s van reizen en verblijven in het buitenland. Tijdens zijn carrière heeft David Overbosch zich enorm ingezet voor kennisoverdracht. Niet alleen door scholing vanuit de Travel Clinic, maar ook in de vorm van het jaarlijkse Havensymposium voor professionals in de zorg en de reisbranche.

Johan Dorresteijn, directeur van het Havenziekenhuis sprak dr. Overbosch toe na de overhandiging van zijn onderscheiding. ‘David is een echte bruggenbouwer. Zijn enthousiasme is zeer inspirerend voor degenen die met hem werken, ook ik heb dat vaak ondervonden. Hij is een echt boegbeeld voor het Havenziekenhuis. Een groot deel van zijn werkzaamheden voor de maatschappij wordt door David belangeloos verricht en dat valt zeer te prijzen. De resultaten die hij bijvoorbeeld heeft geboekt met zijn inspanningen binnen de Stichting Tweega Medica om de gezondheidszorg in Oost Afrika te verbeteren zijn bewonderenswaardig.’

Op het gebied van onderzoek naar malaria heeft David Overbosch pionierswerk verricht. In totaal staan er 52 publicaties in de internationale medische literatuur op zijn naam. Meest recent zijn de jaarlijkse Schiphol surveys waarbij de gezondheidsvoorbereidingen van reizigers op hun verre reis onderzocht worden en een onderzoek naar de doodsoorzaken van Nederlanders in het buitenland. Ook is hij als expert verbonden aan diverse commissies op het gebied van tropische ziekten en vervult hij een belangrijke rol in de Port Health Authority die zich bezig houdt met in de veiligheid van de Rotterdamse Haven. Mede dankzij de inspanningen van David Overbosch binnen bloedbank Sanquin is de veiligheid van bloedproducten in Nederland verder toegenomen en ook de tot stand koming van de vruchtbare samenwerking met KLM Health Services sinds begin dit jaar wordt voor een groot deel op het conto van dr. Overbosch geschreven.

David Overbosch werd volledig verrast door de onderscheiding die werd uitgereikt door de heer Berend-Jan Bussink, locoburgemeester van de gemeente Lochem tijdens het Havensymposium van de Travel Clinic. ‘Het doet me echt veel dat mijn inspanningen om ervoor te zorgen dat mensen gezond op reis gaan én zo gezond mogelijk weer terug kunnen keren zo gewaardeerd worden.’