19 februari 2010

Onlangs kregen Pien en Wil van Bakel privéles in het hechten van wonden van chirurg Gwen Liu van het Havenziekenhuis. Pien en Wil gaan binnenkort op expeditie naar Groenland en willen zichzelf daar zo goed mogelijk kunnen redden, ook als hen iets overkomt. Een uur met naald en draad en paar pond vers vlees was voldoende om hen de eerste beginselen van het hechten van wonden aan te leren.

Pien en Wil van Bakel uit Eindhoven zijn avontuurlijke types. Ze hebben al heel wat verre reizen gemaakt. Sinds vorig jaar zijn ze druk bezig met de voorbereidingen van hun expeditie naar Groenland eind mei. Zo zijn ze net terug van hun reis naar Finland waar ze ervaren hebben hoe ze functioneren onder ijskoude omstandigheden. Samen met twee Engelse gidsen, iemand van de BBC en een andere Engelse ‘avonturier’ gaan Pien en Wil voor een maand naar Groenland. Wil van Bakel over de verre reis: ‘We willen de risico’s die we in Groenland lopen zoveel mogelijk beperken en daarom hebben we advies gevraagd aan chirurg Gwen Liu van het Havenziekenhuis. Tien jaar geleden zijn we voor een expeditie naar verre oorden ook op les geweest in het Havenziekenhuis en dat is ons erg goed bevallen. Eén telefoontje naar dokter Liu en de instructie was geboekt.’ Pien en Wil oefenden op een speklap en een kipfiletje. Dat benadert de menselijke huid prima en is goed oefenmateriaal.