Naar nieuwsoverzicht

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief.
Hierdoor kunnen sommige gegevens verouderd zijn.

2 december 2013

Vrijdag 29 november hield de Travel Clinic van het Havenziekenhuis haar jaarlijkse Havensymposium, met ditmaal als titel: ‘Travel Medicine – Grensverleggend’. Voor de 26e keer brachten gerenommeerde sprekers uit de medische wereld een boeiend programma voor professionals in de zorg en de reisbranche. Het symposium is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot en bekend evenement. Ook nu namen weer meer dan 700 professionals uit de reisadviseringswereld deel aan deze unieke nascholingsdag om hun horizon te verbreden. Wat werd er besproken?

Er wordt meer en meer gereisd naar steeds verdere landen en de voorlichting aan reizigers wordt steeds complexer. Daardoor wordt de behoefte aan kennisuitwisseling op het gebied van reizigersadvisering en tropische ziekten alsmaar groter. Dit jaar konden de professionals luisteren naar interessante voordrachten over onder andere rabiës, malaria en FSME (tekenencefalitis). De nieuwste ontwikkelingen rondom de ziektes dengue en MERS-CoV (een nieuw type coronavirus) kwamen aan bod en er werd bijvoorbeeld uitgebreid ingegaan op de medische en fysiologische aspecten van de vliegreis. Kortom; de laatste stand van zaken op het gebied van reizigersadvisering en tropische ziekten werden gepresenteerd. Bovendien was er dit jaar een interactieve casusbespreking en werd aan het eind van de dag de medische kennis van het publiek getest met een kennisquiz.

De professionals die deelnamen aan dit grootse, eendaagse evenement zijn huisartsen, artsen, verpleegkundigen van GGD’s, Tropen- en vaccinatiecentra en bedrijfsgezondheidsdiensten. Dit jaar werd het symposium voor het eerst gehouden in de Cruise Terminal in Rotterdam, een historische en toepasselijke  locatie waarvandaan vroeger duizenden passagiers van Rotterdam naar New York vertrokken met bekende stoomschepen als “De Rotterdam”, “De Nieuw Amsterdam” en “De Statendam”.