Naar nieuwsoverzicht

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief.
Hierdoor kunnen sommige gegevens verouderd zijn.

4 november 2011

Op vrijdag 25 november 2011 organiseerde de Travel Clinic van het Havenziekenhuis het jaarlijkse Havensymposium met als titel: ‘Pandora’s koffer’; reizen & risico’s. Voor de 24e keer brachten gerenommeerde sprekers uit de medische wereld een boeiend programma voor professionals in de zorg en de reisbranche. Dit jaar waren er meer dan 600 deelnemers.

Met voordrachten over gele koorts, malariavaccinatie, HIV op reis, dengue en West Nile koorts werden de deelnemers op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van reizigersadvisering en tropische ziekten. Tijdens het onderwerp ‘gevaren ter land, ter zee en in de lucht’ betraden enkele bijzondere gasten het podium. Er werden gifslangen getoond en er werd gedemonstreerd wat slangengif doet met het menselijk lichaam.

Er zijn maar weinig reizigers die iets afweten van Medina worm, Kala-azar en Bosyaws. Omdat deze relatief onbekende ziekten uiterst vervelende klachten kunnen veroorzaken werd hier tijdens het middagprogramma dieper op ingegaan. Verder werden verschillende ziekten in beeld gebracht met behulp van foto’s en filmpjes. De expert op het gebied van reizigersgeneeskunde Jay S. Keystone, kwam speciaal vanuit Canada over om meer te vertellen over het onderwerp darmparasieten bij reizigers.

In het programma was ook ruimte voor de uitwisseling van ervaringen. ’s Morgens werd er een medische quiz worden gehouden en aan het einde van de dag ging een forum met elkaar en de zaal in discussie over diverse onderwerpen uit de reizigersadvisering.