Naar nieuwsoverzicht

Dit bericht komt uit ons nieuwsarchief.
Hierdoor kunnen sommige gegevens verouderd zijn.

6 maart 2013

Drakenbootfestival Kralingse Plas

Drakenbootfestival Kralingse Plas

Op 31 augustus en 1 september is het Kralingse Bos het toneel van het eerste Drakenbootfestival in Rotterdam. Een spectaculaire race tussen Chinese drakenboten zal dan plaatsvinden op de Kralingse Plas. Op zaterdag nemen bedrijventeams het tegen elkaar op en zondag is de plas the-place-to-be voor de publieksraces. Een deel van de opbrengsten van het Drakenbootfestival is bestemd voor het Havenziekenhuis. Het geld gaat bijdragen aan de bouw van een ambulancesluis bij de Spoedeisende Hulp, waardoor patiënten rechtstreeks veilig en droog ‘aan boord’ komen bij het Havenziekenhuis.

Drakenbootvaren is een oude Chinese traditie met boten, compleet met drakenkoppen en trommelaars. Bij de wedstrijden op de Kralingse Plas kunnen er zestien peddelaars per boot mee doen. De trommelaar op de punt van de boot geeft het ritme aan. De drakenbootorganisatie zorgt voor de boot en de stuurman en iedereen vanaf 18 jaar met een goede gezondheid kan meedoen.

Band met het water

Havenziekenhuis-directeur Cor Calis (rechts op de foto) is blij met de samenwerking met het Drakenbootfestival. “Wij hebben van oudsher een sterke band met de haven, boten, het water en verre bestemmingen. Kralingen vormt het hart van ons werkgebied. Hoewel we de laatste jaren vooral een algemeen ziekenhuis zijn, kennen we ook een specialisatie in Ouderengeneeskunde en, al sinds onze oprichting, in de Tropengeneeskunde. Het Drakenbootfestival is vooral een ontzettend leuke happening. Sporten is gezond, goed voor de teambuilding en boeiend om naar te kijken. Natuurlijk zijn wij zelf ook van de partij met minimaal twee drakenbootteams en een eerste hulp team voor de eventuele ongelukjes. Dat een deel van de opbrengst voor ons bestemd is maakt het behalve een leuk event ook nog eens een festival met maatschappelijke relevantie. Met de ambulancesluis die wij straks kunnen bouwen gaan patiënten rechtstreeks vanuit de ambulance het ziekenhuis in, zodat ze snel en veilig verder geholpen kunnen worden.”

Feest op de Kralingse Plas

Mede dankzij de vele sponsors kan de organisatie er een gezellig en sportief weekend van maken, vlak voor het einde van de schoolvakanties. Hans van Weel (links op de foto) is eventmanager van het Drakenbootfestival. “Wij krijgen al veel enthousiaste reacties. De eerste 20 drakenbootteams hebben zich al aangemeld en de inschrijftermijn is pas een week open. Het leuke is dat er voor het eerst sinds 43 jaar weer een écht festival aan de plas wordt gehouden. Tijdens de Drakenbootraces is er op de wal voor elk wat wils, zoals optredens, demonstraties, China Town, een kinderdorp en een GreenFair. Ook aan hapjes en drankjes zal het niet ontbreken. Het evenement belooft een mooi waterspektakel te worden.”

Opgeven voor de drakenbootrace kan tot uiterlijk 1 augustus. Kijk voor meer informatie op de website: www.drakenbootfestival.nl/rotterdam.